Ανεπάρκεια μαγνησίου

Για ποιους λόγους εκδηλώνεται ανεπάρκεια μαγνησίου στον οργανισμό ?

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ανεπάρκεια μαγνησίου προκαλείται από δύο συσχετιζόμενους παράγοντες: την κακή πρόσληψη μαγνησίου στη διατροφή και τις αυξημένες απαιτήσεις σε ορισμένες περιόδους.

Στις γυναίκες, ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης, σε προεμμηνορροϊκές περιόδους ή σε συγκεκριμένες περιόδους στρες. Σε άτομα που αθλούνται, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να προκληθεί από την απώλεια μεταλλικών αλάτων μέσω της εφίδρωσης ή από παρατεταμένες μυϊκές προσπάθειες. Τέλος, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί συχνά να σχετίζεται με αυστηρές δίαιτες, εντερικά προβλήματα (π.χ. κολίτιδα ή διάρροια) και την παρατεταμένη χρήση ορισμένων φαρμάκων.

Ποιες είναι οι πρώτες ενδείξεις ανεπάρκειας μαγνησίου ?

Η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι μια πολύ συχνή πάθηση η οποία, ωστόσο, λόγω των μεταβλητών και συχνά μη ειδικών συμπτωμάτων, είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Κάποια σημάδια όμως θα πρέπει να διαβαστούν ως σημάδια έλλειψης.

Πρώτα απ ‘όλα, οι συχνοί πονοκέφαλοι και η διέγερση, οι εναλλαγές της διάθεσης, η ευερεθιστότητα και η αϋπνία. Σε μυϊκό επίπεδο, μπορεί να υπάρχουν κράμπες, σπασμοί, τρέμουλο ή ακούσιες συσπάσεις. Δεδομένης της στενής συσχέτισης μεταξύ μαγνησίου και καρδιακής λειτουργίας, ένα φαινόμενο που είναι συχνά συνέπεια σοβαρής ανεπάρκειας μαγνησίου είναι η αρρυθμία.

Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες της ανεπάρκειας μαγνησίου ?

Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες και μυϊκές συσπάσεις. Ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα ή πάσχουν από ασθένειες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την απορρόφηση του μαγνησίου, όπως η χρόνια διάρροια που σχετίζεται με τη νόσο του Crohn, την κοιλιοκάκη ή τον διαβήτη τύπου 2 ή που έχουν υποστεί εντερική παράκαμψη.

Σε πιο σοβαρές καταστάσεις, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μούδιασμα, σπασμούς, αρρυθμία, σπασμούς στεφανιαίων αρτηριών, αλλαγές προσωπικότητας και μειωμένα επίπεδα ασβεστίου και καλίου στο αίμα.