Μαγνήσιο για τη γυναικεία ευημερία σε όλες τις ηλικίες

Το μαγνήσιο είναι το πιο «γυναικείο» στοιχείο που υπάρχει στη φύση: από τον πρώτο έμμηνο κύκλο έως την εγκυμοσύνη, από την εφηβεία έως την εμμηνόπαυση και μετά, οι λειτουργίες και τα οφέλη του είναι θεμελιώδη για την υγεία των γυναικών.

Μαγνήσιο για τις γυναίκες: Γιατί χρειάζεται

Το μαγνήσιο είναι υπεύθυνο για περισσότερες από 300 ενζυμικές αντιδράσεις και εμπλέκεται σε πολλές μεταβολικές διεργασίες. Οι πιο σημαντικές από αυτές για την ευεξία του γυναικείου σώματος περιλαμβάνουν:

  1. Λειτουργία νεύρων: άγχος, γενική κόπωση, συχνοί πονοκέφαλοι, καθώς και εναλλαγές της διάθεσης, ευερεθιστότητα και δυσκολία στον ύπνο είναι κοινές διαταραχές για τις οποίες το μαγνήσιο μπορεί να προσφέρει υποστήριξη. Στην πραγματικότητα, το μαγνήσιο δρα άμεσα στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, η μελανίνη, η ντοπαμίνη, η νοραδρεναλίνη και το GABA, συμβάλλοντας στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία και διατηρώντας τη σωστή δραστηριότητα του νευρικού συστήματος.
  2. Μυϊκή λειτουργία: Το μαγνήσιο μας βοηθά να ελέγξουμε τις μυϊκές συσπάσεις και τη χαλάρωση, καθιστώντας το απαραίτητο για άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό, καθώς και για την ανακούφιση από τους πόνους της περιόδου, συμπεριλαμβανομένων των συνήθων κραμπών στο στομάχι κατά τη διάρκεια της περιόδου. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αποτρέψει αποτελεσματικά τις συσπάσεις της μήτρας και την οσφυοϊσχιαλγία.
  3. Υγεία των οστών: Το μαγνήσιο είναι επίσης σημαντικό για την υγεία των οστών, καθώς δρα στη σύνθεση της βιταμίνης D και στην απορρόφηση του ασβεστίου, θεμελιώδη παράγοντα για όλες τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση.

Ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου για τις γυναίκες

Σύμφωνα με την European Food Safety Authority (EFSA), η ΔΤΑ (Διατροφική Τιμή Αναφοράς) του μαγνησίου για ενήλικες είναι 375mg. Το μεγαλύτερο μέρος του μαγνησίου που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας, καταναλώνεται και αποβάλλεται κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής διούρησης και εφίδρωσης –ειδικά το καλοκαίρι–, επομένως για να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα στον οργανισμό, συνιστάται η συμπληρωματική λήψη μαγνησίου κάθε μέρα.

Για τις γυναίκες, η Συνιστώμενη Διατροφική Δόση του μαγνησίου ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την ημερήσια ποσότητα μαγνησίου για γυναίκες όλων των ηλικιών: