Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ανάγκες σε μαγνήσιο είναι αυξημένες. Σε τι ωφελεί το μαγνήσιο στην εγκυμοσύνη; Πόσο χρειάζονται οι έγκυες και πώς μπορούν να εξασφαλίσουν επαρκή πρόσληψη;

Το μαγνήσιο είναι ένα πολύτιμο μέταλλο για την υγεία όλων, καθώς αποτελεί συμπαράγοντα σε περισσότερα από 300 ενζυμικά συστήματα που ρυθμίζουν ποικίλες βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα μας, όπως, για παράδειγμα, η παραγωγή ενέργειας, η ανάπτυξη των οστών και η λειτουργία των μυών.

Έχοντας αυτό κατά νου, γίνεται κατανοητό ότι είναι εξαιρετικά αναγκαίο και στην εγκυμοσύνη, τόσο για την καλή υγεία της εγκύου, όσο και για την ανάπτυξη του εμβρύου. Αναλυτικότερα, το μαγνήσιο:

1. Συμβάλλει στον καλό ύπνο: Το μαγνήσιο βοηθά στη διατήρηση του νευροδιαβιβαστή GABA, ο οποίος συμβάλλει στον βαθύ και ποιοτικό ύπνο. Έτσι, μπορεί να βοηθήσει τις εγκύους να απολαμβάνουν την ξεκούραση που τόσο πολύ έχουν ανάγκη.

2. Αποτρέπει τις μυϊκές κράμπες: Το μαγνήσιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιτρέπει στους μυς να χαλαρώσουν και να τεντωθούν, κάτι που είναι σημαντικό εφόσον απαιτείται… χώρος για να αναπτυχθεί το έμβρυο.

3. Μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού: Επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι τα φυσιολογικά επίπεδα του μαγνησίου στον οργανισμό φαίνεται ότι μπορούν να αποτρέψουν τη μήτρα από το να αρχίσει να συσπάται πρόωρα.

4. Βοηθά στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης: Η προεκλαμψία είναι μια επικίνδυνη επιπλοκή της εγκυμοσύνης, η οποία επηρεάζει περίπου το 8% των γυναικών και διαγιγνώσκεται με συνδυασμό υψηλής αρτηριακής πίεσης και πρωτεϊνών σε δείγμα ούρων. Μια εκτενής μελέτη σε ιατρικά αρχεία γυναικών μετά τον τοκετό έδειξε ότι όσες λάμβαναν συμπλήρωμα μαγνησίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν προεκλαμψία.

5. Περιορίζει την πιθανότητα επιπλοκών: Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου, μειώνει την πιθανότητα επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πόσο μαγνήσιο συνιστάται για τις εγκύους;

Η ημερήσια δόση μαγνησίου για τις γυναίκες ανάλογα με τα στάδια της εγκυμοσύνης και την ηλικία τους είναι:

  • 19-30 ετών: 350 mg την ημέρα στην εγκυμοσύνη και 310 mg την ημέρα στην περίοδο της γαλουχίας.
  • 31 ετών και άνω: 360 mg την ημέρα στην εγκυμοσύνη και 320 mg την ημέρα στην περίοδο της γαλουχίας.

Τρόποι πρόσληψης μαγνησίου

Το μαγνήσιο μπορεί να ικανοποιηθεί μέσω ενός συνδυασμού ισορροπημένου διαιτολογίου, βιταμινών που χρειάζονται κατά την κύηση και την γαλουχία (προγεννητικών βιταμινών) και συμπληρωμάτων διατροφής.

– Διατροφή: Η προσθήκη δύο ή περισσότερων μερίδων την ημέρα τροφών πλούσιων σε μαγνήσιο είναι ένας καλός τρόπος για να αυξήσουν οι εγκυμονούσες τα επίπεδα μαγνησίου με φυσικό τρόπο. Καλές πηγές μαγνησίου είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λάχανο, kale), άλλα λαχανικά (μπρόκολο, φασολάκια), τα αυγά, τα μανιτάρια, τα δημητριακά, τα αβοκάντο, οι μπανάνες, το αγελαδινό γάλα, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (αμύγδαλα, κολοκυθόσποροι). Επίσης τα όσπρια, μερικά ψάρια, όπως ο σολομός και το σκουμπρί, το τόφου και το γιαούρτι. Στη διατροφή των εγκύων μπορεί επίσης να συμπεριληφθεί και η μαύρη σοκολάτα, με φειδώ λόγω των θερμίδων της. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας έχουν 327mg μαγνησίου.

– Προγεννητικές βιταμίνες: Το μαγνήσιο περιλαμβάνεται σε ορισμένες προγεννητικές βιταμίνες.

– Συμπληρώματα μαγνησίου: Τα συμπληρώματα είναι ιδανικά όταν η διατροφή των εγκύων δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες τους σε μαγνήσιο.

Την ανεπαρκή πρόσληψη ή τις αυξημένες ανάγκες της εγκύου σε μαγνήσιο έρχεται να καλύψει το UltraMag® Oro.

 Διαβάστε περισσότερα