Μαγνήσιο και στρες; Γνωρίζουμε ότι το μαγνήσιο ωφελεί σφαιρικά την υγεία μας. Ποια είναι η συμβολή του όμως στη διαχείριση του στρες.

Παρότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες, υπάρχουν δεδομένα τα οποία υποστηρίζουν ότι το μαγνήσιο μπορεί να καταπολεμήσει το άγχος.

Σε μια ανασκόπηση 18 μελετών που πραγματοποιήθηκε το 2017, διαπιστώθηκε ότι το μαγνήσιο βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Κατ’ επέκταση, το μαγνήσιο μειώνει το άγχος, και μάλιστα σε διάφορες μορφές του (ήπιο άγχος, άγχος κατά το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, επιλόχειο άγχος, γενικευμένο άγχος).

Μαγνήσιο και στρες: Πώς το μαγνήσιο συμβάλλει στην αντιμετώπισή του;

Έρευνες έχουν καταδείξει ότι το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών. Οι νευροδιαβιβαστές στέλνουν μηνύματα σε όλο τον εγκέφαλο και το σώμα, και ότι μπορεί να ενισχύσει τις λειτουργίες του εγκεφάλου που μειώνουν το στρες και το άγχος.

Πιστεύεται, συγκεκριμένα, ότι το μαγνήσιο επηρεάζει τον υποθάλαμο, ο οποίος συμμετέχει στη ρύθμιση της υπόφυσης και των επινεφριδίων, αδένων υπεύθυνων για την απόκρισή μας στο στρες.

Για την ακρίβεια, το μαγνήσιο μπορεί να μειώσει την απελευθέρωση της αδρενοκορτικοτρόπου ορμόνης, της ορμόνης που ειδοποιεί τα επινεφρίδια να απελευθερώσουν την κορτιζόλη και την αδρεναλίνη.

Επιπλέον, το μαγνήσιο μπορεί με τη δράση του στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό να περιορίσει την είσοδο των ορμονών του στρες στον εγκέφαλο.

Συνιστώμενη Ημερήσια Δοσολογία

Η Συνιστώμενη Ημερήσια Δοσολογία μαγνησίου για τους ενήλικες κυμαίνεται μεταξύ 310 και 420 mg, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.

Περισσότερο μαγνήσιο είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς σε αυτό το στάδιο επηρεάζεται ο τρόπος με τον οποίο το σώμα απορροφά ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα.

Τρόποι πρόσληψης μαγνησίου

Τις ανάγκες μας σε μαγνήσιο μπορούμε να ικανοποιήσουμε μέσω της διατροφής, αλλά και με συμπληρώματα διατροφής:

1. Τροφές που μας παρέχουν μαγνήσιο

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: σπανάκι, μπρόκολο
  • Φρούτα: σύκα, αβοκάντο, μπανάνες, ακτινίδια, βατόμουρα, γκρέιπφρουτ
  • Όσπρια: λευκά και μαύρα φασόλια, φακές, φασόλια σόγιας
  • Σπόροι: σπόροι κολοκύθας, ηλιόσποροι, λιναρόσποροι, σουσάμι
  • Ξηροί καρποί: καρύδια Βραζιλίας, αμύγδαλα, κάσιους και φιστίκια
  • Ψάρια: σκουμπρί, σολομός
  • Δημητριακά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, κινόα, πλιγούρι
  • Ζυμαρικά ολικής άλεσης, μαύρη σοκολάτα, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

2. Τα συμπληρώματα διατροφής

Σε περίπτωση ανεπαρκούς πρόσληψης μαγνησίου από τη διατροφή, συνιστάται να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας, ο οποίος θα μας καθοδηγήσει ώστε να επιλέξουμε το κατάλληλο, για εμάς, συμπλήρωμα μαγνησίου.

 

 Διαβάστε περισσότερα