Οι μυϊκές κράμπες είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τι είναι οι μυϊκές κράμπες και γιατί εμφανίζονται;

Οι μυϊκές κράμπες παρατηρούνται λόγω της μεγάλης εφίδρωσης και της απώλειας υγρών, ασβεστίου και καλίου. Στις κράμπες, οι μύες βρίσκονται σε συνεχή και επώδυνη σύσπαση, με αποτέλεσμα το έντονο άλγος και την αδυναμία λειτουργίας των πασχόντων μυών.

Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των μυϊκών κραμπών δεν σχετίζεται με κανένα πρόβλημα υγείας, ορισμένες μπορεί να προκαλούνται από:

  • κακή παροχή αίματος: Κατά την άσκηση, ο πόνος που μοιάζει με κράμπα μπορεί να προκληθεί από στένωση των αρτηριών που παρέχουν αίμα στα πόδια σας (αρτηριοσκλήρωση των άκρων). Συνήθως, αυτοί οι πόνοι υποχωρούν λίγο μετά τη διακοπή της άσκησης
  • συμπιεσμένα νεύρα: Η ενόχληση που μοιάζει με κράμπα στα πόδια μπορεί επίσης να προκληθεί από οσφυϊκή στένωση, η οποία συμπιέζει τα νεύρα στη σπονδυλική σας στήλη. Όσο περισσότερο περπατάτε, συνήθως, τόσο μεγαλύτερη είναι η ενόχληση. Το περπάτημα με τα πόδια ελαφρώς λυγισμένα, όπως θα κάνατε όταν τραβάτε ένα καρότσι μπροστά σας, μπορεί να μειώσει ή να καθυστερήσει την έναρξη των συμπτωμάτων σας
  • έλλειψη μετάλλων: Οι κράμπες στο σώμα μπορεί να προκύψουν από μια δίαιτα χαμηλή σε κάλιο, ασβέστιο ή μαγνήσιο. Αυτά τα μέταλλα μπορούν επίσης να εξαντληθούν από διουρητικά, τα οποία συχνά συνιστώνται φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση

Η εμφάνιση των μυϊκών κραμπών μπορεί να προκληθεί από παράγοντες όπως:

-ηλικία. Οι ηλικιωμένοι έχουν λιγότερη μυϊκή μάζα, γεγονός που διευκολύνει την υπερκόπωση των εναπομεινάντων μυών.

-αφυδάτωση. Όταν συμμετέχουν σε αθλήματα με ζεστό καιρό, οι αθλητές που είναι κουρασμένοι και αφυδατωμένοι έχουν συνήθως μυϊκές κράμπες.

-εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι μυϊκές κράμπες είναι επίσης συχνές.

ασθένειες. Εάν έχετε διαβήτη ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια των νεύρων, του ήπατος ή του θυρεοειδούς, η πιθανότητα να εμφανίσετε μυϊκές κράμπες μπορεί να αυξηθεί.

 

Πώς προλαμβάνονται

Στην πρόληψη των μυϊκών κραμπών είναι πολύ σημαντική η κατανάλωση υγρών. Τα υγρά βοηθούν τους μύες να συσπώνται και να χαλαρώνουν, να διατηρούν τα μυϊκά κύτταρα ενυδατωμένα και λιγότερο ευαίσθητα.

Σημαντική είναι επίσης η διατροφή. Η μπανάνα ή κάτι αλμυρό πριν τον ύπνο, βοηθά στην πρόληψη και μείωση της πιθανότητας εμφάνισης κράμπας κατά του διάρκεια του ύπνου. Ο χυμός καρότου κατά τη διάρκεια του πρωινού σας, αποτελεί επίσης ένα μέσο πρόληψης των κραμπών, καθώς και οι τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο και μαγνήσιο.

Τέλος, οι διατάσεις πριν και μετά το τέλος των αθλητικών δραστηριοτήτων  προλαμβάνουν τις μυϊκές κράμπες, καθώς και πριν τη νυχτερινή κατάκλιση.

 

Πηγές:

https://wexnermedical.osu.edu/blog/how-to-prevent-and-treat-muscle-cramps

https://www.vita4you.gr/blog-vita4you/el/item/krampes-poy-ofeilontai-amp-pos-prolamvanontai.html

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/muscle-cramp/symptoms-causes/syc-20350820#:~:text=Overuse%20of%20a%20muscle%2C%20dehydration,Inadequate%20blood%20supply