Σε τι χρησιμεύει το μαγνήσιο στην εγκυμοσύνη;

Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για τον οργανισμό, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, καθώς παίζει ουσιαστικό ρόλο σε ορισμένες φάσεις της ζωής, όπως η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός.

Πρόσληψη μαγνησίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογικό να αυξάνονται οι απαιτήσεις πρόσληψης βασικών μικρο- και μακρο-θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα βιταμινών (ιδιαίτερα βιταμίνης D και βιταμίνης Β9, το περίφημο φολικό οξύ) και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου, του ασβεστίου και του ιωδίου.

Και τι γίνεται με το μαγνήσιο;

Όταν μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή ανταποκρίνεται στις κανονικές απαιτήσεις πρόσληψης του οργανισμού, που για τις έγκυες γυναίκες είναι 320-360 mg μαγνησίου την ημέρα, δεν υπάρχει ανάγκη για συμπληρώματα, παρόλο που δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αντενδείξεις για υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου. Το πρόβλημα προκύπτει όταν υπάρχει ανεπάρκεια μαγνησίου, που προκαλείται από ανεπαρκή πρόσληψη στη διατροφή ή υπερβολική απώλεια που ο οργανισμός δεν μπορεί να αντισταθμίσει, λόγω έντονης εφίδρωσης ή εμετού που προκαλείται από παρατεταμένη ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η σημασία του μαγνησίου κατά την εγκυμοσύνη

Εάν εμφανιστεί ανεπάρκεια μαγνησίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η σωστή λήψη συγκεκριμένων συμπληρωμάτων διατροφής σίγουρα βοηθά στην αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων του. Η λήψη μαγνησίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική καθώς συμβάλλει στην:

  • Σωστή ανάπτυξη του εμβρύου

  • Πρόληψη του κινδύνου πρόωρων τοκετών και λιποβαρών νεογέννητων μωρών

  • Μείωση του κινδύνου υπέρτασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

  • Ρύθμιση των συσπάσεων της μήτρας και πρόληψη μυϊκών κραμπών

  • Μείωση του κινδύνου προεκλαμψίας ή τοξαιμία κύησης

  • Μείωση της κούρασης και της κόπωσης

  • Ρύθμιση των εναλλαγών της διάθεσης

  • Ρύθμιση του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης και διευκόλυνση της χαλάρωσης και της νυχτερινής ξεκούρασης