Τα Οφέλη του Μαγνησίου στην Εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση: Πότε ξεκινά και ποιες είναι οι πιο συχνές διαταραχές

Η εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος τεράστιων αλλαγών στη ζωή κάθε γυναίκας: από φυσιολογική άποψη, είναι το τέλος της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας και κατά συνέπεια συμπίπτει με το τέλος του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Συνήθως εμφανίζεται μεταξύ 48 και 52 ετών, αλλά κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και η περιεμμηνόπαυση -η περίοδος μετάβασης πριν και μετά την πραγματική εμμηνόπαυση- ποικίλλει χρονικά και έχει πολύ περίπλοκα σωματικά, ψυχολογικά και συναισθηματικά συμπτώματα.

Τα πιο κοινά συμπτώματα και διαταραχές κατά την εμμηνόπαυση περιλαμβάνουν:

  • Εξάψεις.

  • Διαταραχές ύπνου/αϋπνία.

  • Κούραση και κόπωση.

  • Στρες και ευερεθιστότητα.

  • Άγχος και εναλλαγές διάθεσης.

  • Υπέρταση.

  • Δυσκολία στη συγκέντρωση και τη μνήμη.

  • Σταδιακή απώλεια της οστικής πυκνότητας που προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις και οστεοπόρωση.

  • Απώλεια μυϊκής μάζας.

  • Επιβράδυνση του μεταβολισμού.

  • Πρήξιμο και πεπτικά προβλήματα.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να επιδεινωθούν από ανεπάρκεια μαγνησίου, λόγω χαμηλής πρόσληψης του στη διατροφή ή αυξημένης ανάγκης που σχετίζεται με τη συγκεκριμένη φάση της ζωής μιας γυναίκας.

Ας δούμε ποια είναι τα άμεσα οφέλη του μαγνησίου κατά την εμμηνόπαυση και οι συνιστώμενες δόσεις που καλύπτουν την ημερήσια πρόσληψη.

Τα οφέλη του μαγνησίου κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης

Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για την υγεία των γυναικών σε όλες τις ηλικίες και η περίοδος της εμμηνόπαυσης δεν αποτελεί εξαίρεση. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της ζωής μιας γυναίκας, μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις:

  1. Διαταραχών ύπνου και αϋπνίας: το μαγνήσιο συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενισχύοντας τη χαλάρωση και τη μείωση του αισθήματος κόπωσης. Έχει επίσης ευεργετικά αποτελέσματα στη ρύθμιση των κύκλων ύπνου-εγρήγορσης.

  2. Αλλαγών διάθεσης, ευερεθιστότητας και στρες: το μαγνήσιο δρα άμεσα στη σύνθεση πολλών νευροδιαβιβαστών και ως εκ τούτου υποστηρίζει την ψυχολογική λειτουργία, διατηρεί τη σωστή εγκεφαλική δραστηριότητα και τη σωστή ηλεκτρολυτική ισορροπία.

  3. Πόνων στις αρθρώσεις και απώλεια οστικής πυκνότητας: κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, λόγω ορμονικών διαταραχών, τα οστά τείνουν να γίνονται πιο εύθραυστα και αυτός είναι ο λόγος που αργότερα στη ζωή πολλές γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο οστεοπόρωσης. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική συντήρηση των οστών και των δοντιών καθώς παρεμβαίνει άμεσα στη σύνθεση του ασβεστίου.

  4. Απώλειας μυϊκής μάζας: Το μαγνήσιο προάγει την πρωτεϊνική σύνθεση, τον ενεργειακό μεταβολισμό και τη μυϊκή λειτουργία, βοηθώντας στη χαλάρωση και συστολή των μυών και συμβάλλοντας στην αποθήκευση και απελευθέρωση ενέργειας.

Πόσο μαγνήσιο να παίρνουμε κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης

Η Συνιστώμενη Διατροφική Δόση μαγνησίου κατά την εμμηνόπαυση είναι 320mg την ημέρα, τιμές που συμβαδίζουν με αυτές ενός ενήλικα και το οποίο θα πρέπει να προσληφθεί μέσω μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής και σωστής πρόσληψης νερού.

Ωστόσο, η διασφάλιση μιας διατροφής πλούσιας σε πηγές μαγνησίου μπορεί να μην είναι πάντα αρκετή. Κατά την εμμηνόπαυση, και γενικά στη μετέπειτα ζωή, το έντερο γίνεται λιγότερο ικανό να απορροφά θρεπτικά συστατικά, και γι’ αυτό πρέπει να παρακολουθείται η ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου και άλλων βασικών στοιχείων, όπως σίδηρος, μέταλλα και βιταμίνες. Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να συμβάλει στην εμφάνιση μιας ανεπάρκειας είναι οι εξάψεις. Ξαφνικές και συχνά ενοχλητικές, οι εξάψεις είναι συχνές κατά την εμμηνόπαυση και, αυξάνοντας την εφίδρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, οδηγούν σε υπερβολική απώλεια μεταλλικών αλάτων, συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου και του καλίου, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ενσωματώνονται τακτικά στη διατροφή.