Μαγνήσιο και εμμηνορροϊκός κύκλος: πώς σχετίζονται;

Το μαγνήσιο είναι ένας ισχυρός σύμμαχος για την υγεία μας σε όλες τις περιόδους της ζωής μας, ιδιαίτερα σε αυτές που είναι πολύ αγχωτικές ή κουραστικές. Για τις γυναίκες, αυτό σημαίνει δύο εβδομάδες το μήνα: πριν από την περίοδό τους και κατά τη διάρκειά της.

Το γυναικείο σώμα, από την προ-εφηβική ηλικία (11-13 ετών) μέχρι την εμμηνόπαυση, διέπεται από μια λεπτή ορμονική ισορροπία, επηρεάζοντας διάφορες πτυχές της σωματικής και ψυχολογικής ευεξίας.

Υπολογίζεται ότι 1 στις 3 γυναίκες πάσχει από δυσμηνόρροια, δηλαδή πόνους στην κοιλιακή χώρα (οι λεγόμενοι «πόνοι περιόδου»), οι οποίοι μπορεί να εκτείνονται μέχρι το κάτω μέρος της πλάτης, που μερικές φορές συνοδεύονται από ναυτία, διάρροια, πονοκεφάλους και ζάλη. Η κύρια αιτία των πόνων περιόδου είναι η αύξηση των προσταγλανδινών, οι οποίες διεγείρουν τις συσπάσεις της μήτρας προκαλώντας περισσότερο ή λιγότερο οξύ πόνο, ειδικά κατά τις πρώτες 2 ημέρες της εμμήνου ρύσεως.

 

Πώς λοιπόν το μαγνήσιο δρα στα συμπτώματα της εμμήνου ρύσεως; Πρώτα απ ‘όλα, το μαγνήσιο εκτελεί μια βασική μυϊκή λειτουργία , καθώς επεμβαίνει άμεσα στη διαδικασία συστολής και χαλάρωσης των μυών. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, τα αποθέματα μαγνησίου στον οργανισμό μας βοηθούν στην μείωση των κραμπών και των πόνων στην κοιλιακή χώρα, αφενός χαλαρώνοντας τους λείους μύες της μήτρας και αφετέρου μειώνοντας τα επίπεδα προσταγλανδίνης που προκαλούν πόνους στην περίοδο.

Το μαγνήσιο συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και υποστηρίζει την ψυχολογική λειτουργία, βοηθώντας μας να μειώσουμε το αίσθημα κούρασης κατά τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Επιπλέον, αποκαθιστώντας την ισορροπία των νευροδιαβιβαστών, το μαγνήσιο επηρεάζει θετικά τις εναλλαγές της διάθεσης, τα επίπεδα του στρες και τους πονοκεφάλους που συνδέονται με την περίοδο.

 

Πότε πρέπει να παίρνετε μαγνήσιο κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το μαγνήσιο δεν είναι αναλγητικό ή αντιφλεγμονώδες προϊόν, επομένως δεν πρέπει να περιμένουμε να δρα σαν ένα φάρμακο, του οποίου τα οφέλη εμφανίζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη λήψη του.
Για να είναι αποτελεσματικό το μαγνήσιο στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της δυσμηνόρροιας και του πόνου, καλό είναι να αρχίσουμε να το παίρνουμε καθημερινά τουλάχιστον
 μία εβδομάδα πριν την περίοδο και μέχρι το τέλος της ροής.

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα του μαγνησίου στην πρόληψη της έντασης των προεμμηνορροϊκών συμπτωμάτων, η οποία επηρεάζει το 80-90% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Πόσο μαγνήσιο πρέπει να λαμβάνουμε πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου;

Τα συνιστώμενα επίπεδα δόσης μαγνησίου δεν διαφέρουν κατά τη διάρκεια του κύκλου αλλά ανάλογα με την ηλικία. Για τις ενήλικες γυναίκες, η συνιστώμενη πρόσληψη μαγνησίου είναι 320 mg την ημέρα.

Η συνιστώμενη δόση μαγνησίου βοηθά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων μαγνησίου στον οργανισμό, τα οποία πρέπει κανονικά να καλύπτονται μέσω μιας ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής, πλούσιας σε δημητριακά, φυτικές ίνες και όσπρια. Αλλά αυτό δεν αρκεί πάντα: ο έντονος τρόπος ζωής, το άγχος, μια δίαιτα που δεν είναι πάντα ισορροπημένη ή ακόμα και οι πολύ εντατικές αθλητικές δραστηριότητες κάνουν τοv οργανισμό μας να καταναλώνει περισσότερο μαγνήσιο από αυτό που μπορεί να αποκαταστήσει η δίαιτα από μόνη της. Γι’ αυτό, ένα συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ώστε να επιτυγχάνεται η πρόσληψη της ποσότητας μαγνησίου που χρειαζόμαστε καθημερινά.