Αντιμετωπίστε τη σωματική και ψυχολογική κόπωση με μαγνήσιο
Μαγνήσιο, το νευρικό σύστημα και η ψυχολογική λειτουργία
Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μικροστοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η σωστή συγκέντρωση μαγνησίου είναι θεμελιώδης για τον οργανισμό μας, καθώς συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και υποστηρίζει την ψυχολογική λειτουργία.
Παίζοντας ρόλο στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών και στη διατήρηση της σωστής εγκεφαλικής δραστηριότητας:
-
συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος
-
συνεισφέρει στη μείωση του αισθήματος της εξάντλησης και της κόπωσης
-
συμβάλλει στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών
Ο ρόλος του μαγνησίου στη φυσιολογική νευρολογική λειτουργία και την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών
Η σύνθεση νευροδιαβιβαστών , όπως η ντοπαμίνη, η νοραδρεναλίνη, η σεροτονίνη, η μελατονίνη και το GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ), δεν θα ήταν δυνατή χωρίς μαγνήσιο. Τα ένζυμα που εμπλέκονται σε αυτές τις αντιδράσεις χρειάζονται μαγνήσιο ως συμπαράγοντα για την ενεργοποίηση τους, επομένως οποιαδήποτε ανεπάρκεια σε αυτό το ιχνοστοιχείο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη νευρολογική λειτουργία. Συγκεκριμένα, οι νευροδιαβιβαστές στους οποίους δρα άμεσα το μαγνήσιο παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του ύπνου, της διάθεσης, του στρες και των γνωστικών λειτουργιών.
Κάθε νευροδιαβιβαστής έχει μια συγκεκριμένη λειτουργία. Η σεροτονίνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος και τη ρύθμιση της όρεξης. Η ντοπαμίνη , από την άλλη πλευρά, ρυθμίζει τη συμπεριφορά και την εκούσια κίνηση και είναι επίσης υπεύθυνη για την προσοχή, τη μνήμη και τη μάθηση. Το μαγνήσιο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σωστής ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου, ελέγχοντας την ισορροπία του γλουταμικού οξέος και του GABA. Στην πραγματικότητα, αυξημένα επίπεδα του ενός ή του άλλου μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογική ευεξία.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να είναι χρήσιμα για την αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ των νευροδιαβιβαστών και να υποστηρίξουν ορισμένα καθημερινά προβλήματα, όπως δυσκολία συγκέντρωσης, εναλλαγές διάθεσης, άγχος, κόπωση, προβλήματα με τον ύπνο. Επιπλέον, συχνά χαμηλές συγκεντρώσεις μαγνησίου μπορεί να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους και ημικρανία.